Munkáltatóknak Önéletrajz feltöltése | Karriertanácsok | Állások e-mailben
 

pecs-allas.hu

Mennyit keres egy informatikus?


Továbbra is az álláspiac sztárjai az informatikusok. Pályakezdőként nagy cégnél bruttó 300 ezer forintról indulnak a fizetések, az állásközvetítők pedig szabályosan vadásszák a jó szakembereket. Itt kevésbé számít, ki melyik egyetemen végzett, a diploma azonban a legtöbb hirdetésben elvárás. Pontosan kiket is keresnek a munkaadók? Hogyan alakulnak a fizetések az első években?

Kövesse híreinket, állásainkat facebook-oldalunkon.  

Rendkívül kelendőek az informatikusok az álláspiacon. A Monster.hu állásportálon például 942, kifejezetten nekik szóló állásajánlat található jelenleg (erre a linkre kattintva érhetőek el), miközben a személyzeti tanácsadó cégeknél is kiemelt helyen szerepelnek az informatika területéhez kapcsolódó állásajánlatok. Hosszú távon tehát még mindig ezen a területen a legkifizetődőbb érettségi után továbbtanulni, diplomát szerezni és karriert építeni. A HR-szakma szereplői azonban naponta szembesülnek a terület fontosságával és a kihívásokkal. "Gyakorlatilag a legtöbb, új munkatársak felvételére irányuló megkeresés a cégektől épp erről a területről érkezik hozzánk - gyakran még a piacon szintén nagyon keresett értékesítők és pénzügyesek iránti igényt is jócskán felülmúlva "- ad képet a helyzetről Greguss Csaba, a Grafton Recruitment ügyfélkapcsolati vezetője, aki éppen 50 nyitott IT-s pozícióról számolt be a területen. Nagyon keresettek például a piacon a tesztelők, az adatbázis, - és a szoftverfejlesztők, így a C+, a C++, a JAVA, a PHP, a .Net fejlesztők. Emellett szintén kelendőek a hálózati szakemberek, de a projektmenedzserek és az üzletfejlesztők is. A tapasztalatok szerint egyébként az autóipari hardware és software-, a mobil- és a klasszikus alkalmazásfejlesztésben jártas szakemberek iránt is komoly igény mutatkozik.

300 ezerrel indítanak a pályakezdők

Jó hír továbbá az IT-soknak, hogy a területen a pályakezdő fizetések is lényegesen magasabbak, mint más szektorokban. "A pályakezdő informatikusok bruttó fizetései átlagosan havi 300-350 ezer forintról indulnak. Ennél alacsonyabb kezdő fizetés a területen legfeljebb a nem Budapesten meghirdetett pozíciók esetén jellemző. Általánosságban elmondható az is, hogy a vidéki fizetések átlagosan 10 százalékkal maradnak el a fővárositól"- magyarázza Dózsa Orsolya, a Kelly IT Resources informatikai területekre specializált üzletágának vezetője. A szoftverfejlesztés területén például a már említett, átlagosan havi bruttó 300 ezer forintról startolnak a kezdő fizetések. 2-4 év szakmai tapasztalattal már havi bruttó 500-600 ezer forintra kúszik fel az összeg.  Ugyanezen a területen, 5-7 éves szakmai múlttal a tarsolyban és mindezt némi vezetői tapasztalattal kiegészítve pedig akár havi bruttó 1 millió forint körüli fizetés is elérhető.

Az Excel, az SQL és az Oracle adatbázis-tesztelők és -fejlesztők sem panaszkodhatnak a pályakezdő fizetésükre. A szakemberek kezdőként és legfeljebb 2 év munkatapasztalattal átlagosan havi bruttó 350-400 ezer forintot keresnek. 3-5 év szakmai tapasztalattal, esetükben már átlagosan havi bruttó 400-500 ezer forintról beszélhetünk, míg több mint 6 év gyakorlattal a hátuk mögött már a havi 600 ezer forintos kereset is teljesen reálinak számít a piacon. A szakma összképét tovább árnyalják a szerződéses projektmunkában részt vevő kontraktorok is.  Ők a projektmunkák mellett gyakran külföldi cégek éppen futó, de helyben, Magyarországon végzett munkáiba kapcsolódnak be, ekkor sokszor a külföldi fizetésnek megfelelő bérezés fejében. A tapasztalatok szerint egyébként még az autóipari hardware és software-, a mobil- és a klasszikus alkalmazásfejlesztésben jártas szakemberek iránt is nagy az igény. Egyedül a vezetői szintre és a nyelvtudást nem igénylő rendszergazdai pozíciókra igaz az, hogy nagyobb a kínálat, mint a kereslet.

Kell a diploma, de a gyakorlati tudás az elsődleges

Az IT-sok szintén nagy álláspiaci szerencséje, hogy - mivel még mindig egy keresett hiányszakmákat tömörítő területről van szó - a cégek is sokkal rugalmasabban kezelik a végzettségükkel kapcsolatos elvárásokat, mint egyébként. A toborzás és kiválasztás gyakorlatában ez annyit jelent, hogy míg például egy pénzügyest többnyire közismert presztízsegyetemekről vesznek fel, az IT-szakembereknél valóban csak a szakmai tudás a mérvadó. Ez persze még nem jelenti azt, hogy diploma nélkül is megnyílnak a kapuk. "Felsőfokú végzettségre azért szükség van, éppúgy, ahogyan legalább erős középfokú angoltudásra is. Újdonság viszont, hogy egyre több informatikust kereső cég keres az angol mellett németül is jól beszélő szakembereket a meghirdetett pozíciókra"- magyarázza Greguss Csaba. 

Takács Gabriella

Tipp

Töltse fel önéletrajzát a világ első számú karrieroldalára, így a világ több mint 40 országából bármikor Önre találhatnak cégek állásajánlatukkal!

Feltöltés »

Állások a régióban

Szekszárd - 19 állás
Pécs - 15 állás
Dombóvár - 4 állás
Mohács - 3 állás
Bóly - 2 állás
Komló - 2 állás
Bonyhád - 2 állás
Alsómocsolád - 2 állás


Cikkek

Öt dolog, amit Cseh Lacitól tanulhatnak a karrierépítők

A magyar klasszis úszó szerdán aranyérmet nyert 200 méteres pillangóúszásban a kazanyi...

A jövő vezetőit tréningezte a GE Budapesten

Júliusban zajlott Budapesten a GE Information Technology Leadership Program kéthetes képzése a...

"István, nem vagy egyedül!" - válasz a fejvadásztól

István osztotta meg kritikus gondolatait az őt megkereső fejvadászokról: felkészületlenek a...

Milyenek a fejvadászok? - egy informatikus kritikus gondolatai

Nagyrészt hasznavehetetlen ajánlatokat küldenek, az interjúk felületesek, keveset tudnak vagy...

Diákmunka tanulás mellett Dániában

Mrsán Zoltán egy évvel ezelőtt költözött ki Dániába. Multimédia szakon tanul Kolpingban és...